A tárgy egyéb gyakorlatvezetői


Gyakorlatok időpontja: hétfő 16-17, hétfő 17-18

Projektmunka témák

A kiosztott feladatok a következők:

Az egyes feladatok részleteit gyakorlaton egyeztetjük. Akinél nincs h-s azonosító, az sürgősen küldje el regisztrációs levél formájában. Ha valaki nem látja magát egyik csapatban sem, akkor nem küldött regisztrációs levelet. Ezt mielőbb pótolja, mert napi 2 pont LEVONÁS jár minden megkésett regisztrációért. A csapatbeosztások itt találhatók:
hétfő 16-17 VÁLTOZÁS!!!
hétfő 17-18


Általános tudnivalók

Gyakorlati anyagok a linux.inf-en a pub/Rendszerfejlesztes-I/gyakorlat könyvtárban. A gyakorlaton katalógust nem vezetünk, de azon gyakorlatok látogatása, amelyeken ZH írás vagy bemutatás történik KÖTELEZŐ!!!
Ütemezés


FONTOS: 09.17 23:59-ig mindenki küldjön a gyakorlatvezetőjének egy emailt (végleges kurzuskóddal! Vagyis csak akkor írj levelet ha biztos nem váltasz már gyakorlatot, de inkább várd meg 09.17-et, a kurzusfelvétel utolsó napját):

Tárgy: RF-I hallgato adatok - $kurzuskod
Például: RF-I hallgato adatok - IB153l-6

Tartalma egyetlen sor: $Név;$ETR azonosito;$h-s azonosito;$szak
$szak: {gazd.inf.|inf.|inf.fiz.|inf.tanar|kozg.prog.mat.|musz.inf.|mern.inf.|prog.mat.|prog.terv.inf.|prog.terv.mat}
Példák:
Végh Ádám Zoltán;VVVAAA.T.SZE;h123457;gazd.inf.
Hegedűs Péter;HHHPPP.T.SZE;h123458;prog.terv.mat
Bartók Tamás;BBBTTT.T.SZE;h123456;inf.tanar
Bordé Sándor;BBBSSS.T.SZE;h123456;mern.inf.
Vidács László;VVVLLL.T.SZE;h123459;prog.mat.


ZH

ZH: 11.22.-i héten, előadás anyagból, előző heti anyag is, 40 pont; 45 perces
Javító ZH: 12.06.-i héten, 40 pontos, de maximum 20 pontot lehet elérni
A ZH-n elérendő minimum pontszám 20. Javítót csak az írhat akinek nem lett meg a ZHból a 20 pont.


Projektek

Lehetőségek:

Mindkét esetben csapatban kell dolgozni, hallgatónként elérhető pontszám maximum 60 pont, amiből minimálisan 30 pontot kell elérni.


Projektmunka semmiből kezdve

Egy teljesen új rendszer kifejlesztése, a semmiből.
2010.09.18-án: csapatok és projektek kihirdetése a gyakorlatvezető honlapján. A csapatok létszáma legalább 5 fő, maximum 10, de törekedni kell arra hogy kb. 6-7 fős csapatok alakuljanak ki, egy gyakorlaton maximum 3 ilyen jellegű (projektmunka semmiből kezdve) csapat lehet. A csapatokat a gyakorlatvezető állítja össze, a projekttémákat is a gyakorlatvezető jelöli ki a csapatok számára. A csapatok neve megegyezik a projekt nevével (pl. szálloda nyílvántartás).


Eszközök (még változhat):
SVN könyvtárszerkezet (még változhat) (a dőlt betűs rész magyarázat, az nem tartozik bele a könyvtár nevébe): Az egyes bemutatókat a gyakorlatokon kell megtartani, a bemutatóhoz minden anyagot előző éjfélig fel kell tölteni az SVN-be forráskód esetén, vagy Trac-be dokumentáció esetén! Az SVN-be minden bemutató előtt fel kell tölteni a leadandó azonnal futtatható változatát is, a bemutató alkalmával nem lesz idő fordítani, hibákat javítgatni. Minden bemutatót egy PPT-vel kell levezetni, amit fel kell tölteni Trac-be. Késés esetén pontlevonás jár! Ha nem érhető el az SVN vagy Trac, akkor arról azonnal írni kell egy levelet a gyakorlatvezetőnek, és a bemutató anyagát ebben az esetben pendriveon kell hozni gyakorlatra. A csapatok megalakulása után, minden gyakorlaton csapatmegbeszélést kell tartani a gyakorlatvezetővel, ez a gyakorlati anyagtól, ZH-tól, bemutatótól függően rövidebb-hosszabb lehet. A csapatmegbeszélést rögzíteni kell egy memo formájában, minden héten az előző heti memot elővesszük és megnézzük mi valósult meg abból.


Nyílt forráskódú projektmunka

A tapasztaltabb/jobb eredményekkel rendelkező hallgatók választhatják ezt a típusú projektmunkát. Ebben az esetben egy már létező nyílt forráskódú rendszer nagyobb funkcionalitását kell kifejleszteni. Azok a hallgatók, akik nyílt forráskódú projektet szeretnének fejleszteni, emailben kell hogy értesítsék erről a gyakorlatvezetőjüket, legkésőbb 2010.09.16 23:59-ig. Aki ezt nem kéri külön levélben, a Projektmunka semmiből kezdve típusú projektet/csapatot fog kapni. A nyílt forráskódú projekt esetén a csapatok önszerveződőek, a csapatok létszáma 2-5 közé eshet. A csapatnak elég egy levelet írnia, ahol megadja a csapattagok nevét. A nyílt forráskódú projektmunka feltétele a csapattagokkal történő elbeszélgetés, ami alapján a gyakorlatvezetők eldöntik, hogy a csapat minden tagja rendelkezik-e a szükséges tapasztalattal/szaktudással ahhoz, hogy egy komolyabb fejlesztésben részt vegyen. Az elbeszélgetést legkésőbb 09.17-ig meg kell tartani. A projekttémákat a gyakorlatvezető osztja ki, vagy a csapat javasol egy témát, amit a projektvezető elfogadhat/elutasíthat. Az ilyen jellegű projektek ütemezésénél részben tartani kell a Projektmunka semmiből kezdve ütemezését (M1, M2 kötelezően, M3-M5 gyakorlatvezetővel egyeztetve). A végső elfogadás/teljesítés fő feltétele a nyílt forráskódú rendszer adminisztrátorai által elfogadott patch! Amennyiben a hallgatók rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elfogadott patch-et felmutatni (pl.: mert az adminisztrátorok nem reagáltak időben, vagy nem szakmai okok miatt visszautasítják a patch-et), de a fejlesztésüket a gyakorlatvezetőnek be tudják mutatni, úgy a projektmunka szintén értékelhető.