A tárgy egyéb gyakorlatvezetői


Gyakorlatok időpontja: szerda 8-9, szerda 9-10

Projektmunka témák


Csapatok

IB153l-1
IB153l-2


Általános tudnivalók

Gyakorlati anyagok a linux.inf-en a pub/Rendszerfejlesztes-I/gyakorlat könyvtárban. A gyakorlatok látogatása kötelező, katalógust fogunk vezetni. A megengedett igazolatlan hiányzások maximális száma 2. Ennél több igazolatlan hiányzás a gyakorlat nem teljesítését vonja maga után.


FONTOS: 09.16 23:59-ig mindenki küldjön a gyakorlatvezetőjének egy emailt (végleges kurzuskóddal! Vagyis csak akkor írj levelet ha biztos nem váltasz már gyakorlatot, de inkább várd meg 09.16-ot):

Tárgy: RF-I hallgato adatok - $kurzuskod
Például: RF-I hallgato adatok - IB153l-6

Tartalma egyetlen sor: $Név;$ETR azonosito;$h-s azonosito;$szak
$szak: {gazd.inf.|inf.|inf.fiz.|inf.tanar|kozg.prog.mat.|musz.inf.|mern.inf.|prog.mat.|prog.terv.inf.|prog.terv.mat}
Példák:
Végh Ádám Zoltán;VVVAAA.T.SZE;h123457;gazd.inf.
Hegedűs Péter;HHHPPP.T.SZE;h123458;prog.terv.mat
Bartók Tamás;BBBTTT.T.SZE;h123456;inf.tanar
Bordé Sándor;BBBSSS.T.SZE;h123456;mern.inf.
Vidács László;VVVLLL.T.SZE;h123459;prog.mat.


ZH

A ZH két részből tevődik össze:

Javító ZH: 12.03-i héten, maximum 15 pont érhető el, a gyakorlati rész nem javítható.
A ZH-n elérendő minimum pontszám 5 a gyakorlati részt, 15 az írásbeli részt tekintve. Javítót csak az írhat akinek nem lett meg a ZH-n a 15 pont (csak elméleti részt lehet javítani!).


Projektek

Lehetőségek:

Mindkét esetben csapatban kell dolgozni (nyílt forrású fejlesztést egyénileg is lehet vállalni adott esetben), hallgatónként elérhető pontszám maximum 60 pont, amiből minimálisan 30 pontot kell elérni.


Projektmunka semmiből kezdve

Egy teljesen új rendszer kifejlesztése, a semmiből.
2012.09.17-i héten: csapatok és projektek kihirdetése a gyakorlatvezető honlapján. A csapatok létszáma legalább 5 fő, maximum 10, de törekedni kell arra hogy kb. 6-7 fős csapatok alakuljanak ki, egy gyakorlaton maximum 3-4 ilyen jellegű (projektmunka semmiből kezdve) csapat lehet. A csapatokat a gyakorlatvezető állítja össze (random), a projekttémákat is a gyakorlatvezető jelöli ki a csapatok számára (ez is random). A csapatok neve megegyezik a projekt nevével (pl. szálloda nyílvántartás).


Eszközök:
SVN könyvtárszerkezet (még változhat) (a dőlt betűs rész magyarázat, az nem tartozik bele a könyvtár nevébe): Az egyes bemutatókat a gyakorlatokon kell megtartani, a bemutatóhoz minden anyagot előző éjfélig fel kell tölteni az SVN-be forráskód esetén, vagy Trac-be dokumentáció esetén! Az SVN-be minden bemutató előtt fel kell tölteni a leadandó azonnal futtatható változatát is, a bemutató alkalmával nem lesz idő fordítani, hibákat javítgatni. Minden bemutatót egy PPT-vel kell levezetni, amit fel kell tölteni Trac-be. Késés esetén pontlevonás jár! A pontlevonás mértéke: napi 2 pont a csapat minden egyes tagjától!!! Ha nem érhető el az SVN vagy Trac, akkor arról azonnal írni kell egy levelet a gyakorlatvezetőnek, és a bemutató anyagát ebben az esetben pendriveon kell hozni gyakorlatra. A csapatok megalakulása után, minden gyakorlaton csapatmegbeszélést kell tartani a gyakorlatvezetővel, ez a gyakorlati anyagtól, ZH-tól, bemutatótól függoen rövidebb-hosszabb lehet. A csapatmegbeszélést rögzíteni kell egy memo formájában, minden héten az előző heti memot elővesszük és megnézzük mi valósult meg abból.


Nyílt forráskódú projektmunka

A tapasztaltabb/jobb eredményekkel rendelkező hallgatók választhatják ezt a típusú projektmunkát. Ebben az esetben egy már létező nyílt forráskódú rendszer nagyobb funkcionalitását kell kifejleszteni. Azok a hallgatók, akik nyílt forráskódú projektet szeretnének fejleszteni, emailben kell hogy értesítsék erről a gyakorlatvezetojüket, legkésőbb 2012.09.16 23:59-ig. Aki ezt nem kéri külön levélben, a Projektmunka semmiből kezdve típusú projektet/csapatot fog kapni. A nyílt forráskódú projekt esetén a csapatok önszerveződőek, a csapatok létszáma 1-3 közé eshet. A csapatnak elég egy levelet írnia, ahol megadja a csapattagok nevét. A nyílt forráskódú projektmunka feltétele a csapattagokkal történő elbeszélgetés, ami alapján a gyakorlatvezetők eldöntik, hogy a csapat minden tagja rendelkezik-e a szükséges tapasztalattal/szaktudással ahhoz, hogy egy komolyabb fejlesztésben részt vegyen. Az elbeszélgetést legkésőbb 09.16-ig meg kell tartani. A projekttémákat a gyakorlatvezető osztja ki, vagy a csapat javasol egy témát, amit a projektvezeto elfogadhat/elutasíthat. Az ilyen jellegű projektek ütemezésénél részben tartani kell a Projektmunka semmiből kezdve ütemezését (M1, M2 kötelezően, M3-M5 gyakorlatvezetővel egyeztetve). A végső elfogadás/teljesítés fő feltétele a nyílt forráskódú rendszer adminisztrátorai felé benyújtott patch! Amennyiben a hallgatók rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elfogadott patch-et felmutatni (pl.: mert az adminisztrátorok nem reagáltak időben, vagy nem szakmai okok miatt visszautasítják a patch-et), de a fejlesztésüket a gyakorlatvezetőnek be tudják mutatni, úgy a projektmunka szintén értékelhető.