A tárgy egyéb gyakorlatvezetői


Gyakorlatok időpontjai: kedd: 8-9, 9-10

Általános tudnivalók

Gyakorlati anyagok a linux.inf-en a pub/Rendszerfejlesztes-I/gyakorlat könyvtárban. A gyakorlatok látogatása kötelező, katalógust fogunk vezetni. A megengedett igazolatlan hiányzások maximális száma 2. Ennél több igazolatlan hiányzás a gyakorlat nem teljesítését vonja maga után.


ZH

Egy ZH, a 11.16-i héten, gép előtt, félév során átvett anyagból gyakorlati feladatok, maximum 40 pont
Javító ZH: 11.30-i héten, maximum 20 pont érhető el.
A ZH-n elérendő minimum pontszám 20. Javítót csak az írhat aki nem érte el a ZH-n a 20 pontot.
A próba ZH megoldásai.


Projektek

Lehetőségek:

Mindkét esetben csapatban kell dolgozni (nyílt forrású fejlesztést egyénileg is lehet vállalni adott esetben), hallgatónként elérhető pontszám maximum 60 pont, amiből minimálisan 30 pontot kell elérni.

Csapatok

Lista...


Gyakorlati jegy

A hallgató a gyakorlatára külön érdemjegyet kap az alábbi ponthatárok szerint:
0-44: elégtelen (1)
45-59: elégséges (2)
60-74: közepes (3)
75-89: jó (4)
90-100: jeles (5)
A gyakorlat csak akkor értékelhető, ha a hallgató minden részteljesítésre megkapja a minimum pontot.


Projektmunka semmiből kezdve

Egy teljesen új rendszer kifejlesztése, a semmiből.
2015.09.14-i hétig kialakulnak a végleges projektcsapatok. A csapatok létszáma legalább 5 fő, maximum 8, de törekedni kell arra hogy kb. 6-7 fős csapatok alakuljanak ki, egy gyakorlaton maximum 4 ilyen jellegű (projektmunka semmiből kezdve) csapat lehet. A csapatok önszerveződőek, ám a gyakorlatvezetőnek joga van az optimális elosztás érdekében változtatást eszközölni (pl.: csapat nélküli embereket csapathoz rendelni, nagy létszámú csapatot megbontani, stb.). A választható projekttémákat a gyakorlatvezető adja meg, amikből csapatok választhatnak. Egy feladatot egy gyakorlaton belül csak egy csapat választhat (a jelentkezés sorrendje dönt). A csapatok neve megegyezik a projekt rövidített nevével ékezetek nélkül (pl. SzallodaNyilvantartas).


Eszközök: Az SVN és Trac nem megfelelő használata pontlevonást eredményez félév végén, melynek mértéke 1 és 6 pont közötti lehet.

SVN könyvtárszerkezet (a dőlt betűs rész magyarázat, az nem tartozik bele a könyvtár nevébe): Az egyes bemutatókat a gyakorlatokon kell megtartani, a bemutatóhoz minden anyagot a gyakorlatot megelőző nap éjfélig fel kell tölteni az SVN-be, vagy Trac-be projektterv esetén! Az SVN-be minden bemutató előtt fel kell tölteni a leadandó azonnal futtatható változatát is, a bemutató alkalmával nem lesz idő fordítani, hibákat javítgatni. Minden bemutatót egy PPT-vel kell levezetni, amit fel kell tölteni az SVN doc mappájába. Késés esetén pontlevonás jár! A pontlevonás mértéke: napi 2 pont a csapat minden egyes tagjától!!! Ha nem érhető el az SVN vagy Trac, akkor arról azonnal írni kell egy levelet a gyakorlatvezetőnek, és a bemutató anyagát ebben az esetben pendriveon kell hozni gyakorlatra. A csapatok megalakulása után, minden gyakorlaton csapatmegbeszélést kell tartani a gyakorlatvezetővel, ez a gyakorlati anyagtól, ZH-tól, bemutatótól függoen rövidebb-hosszabb lehet. A csapatmegbeszélést rögzíteni kell egy memo formájában, minden héten az előző heti memot elővesszük és megnézzük mi valósult meg abból.


Nyílt forráskódú projektmunka

A tapasztaltabb/jobb eredményekkel rendelkező hallgatók választhatják ezt a típusú projektmunkát. Ebben az esetben egy már létező nyílt forráskódú rendszer nagyobb funkcionalitását kell kifejleszteni. Azok a hallgatók, akik nyílt forráskódú projektet szeretnének fejleszteni, emailben kell hogy értesítsék erről a gyakorlatvezetojüket, legkésőbb 2015.09.13 23:59-ig. Aki ezt nem kéri külön levélben, a Projektmunka semmiből kezdve típusú projektet/csapatot fog kapni. A nyílt forráskódú projekt esetén a csapatok szintén önszerveződőek, a csapatok létszáma 1-3 közé eshet. A csapatnak elég egy levelet írnia, ahol megadja a csapattagok nevét. A nyílt forráskódú projektmunka feltétele a csapattagokkal történő elbeszélgetés, ami alapján a gyakorlatvezetők eldöntik, hogy a csapat minden tagja rendelkezik-e a szükséges tapasztalattal/szaktudással ahhoz, hogy egy komolyabb fejlesztésben részt vegyen. Az elbeszélgetést legkésőbb 2015.09.21-ig meg kell tartani. A projekttémákat a gyakorlatvezető osztja ki, vagy a csapat javasol egy témát, amit a projektvezető elfogadhat/elutasíthat. Az ilyen jellegű projektek ütemezésénél részben tartani kell a Projektmunka semmiből kezdve ütemezését (M1, M2 kötelezően, M3, M4 gyakorlatvezetővel egyeztetve). A végső elfogadás/teljesítés fő feltétele a nyílt forráskódú rendszer adminisztrátorai felé benyújtott patch! Amennyiben a hallgatók rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elfogadott patch-et felmutatni (pl.: mert az adminisztrátorok nem reagáltak időben, vagy nem szakmai okok miatt visszautasítják a patch-et), de a fejlesztésüket a gyakorlatvezetőnek be tudják mutatni, úgy a projektmunka szintén értékelhető.