Útmutató a szótár használatához

Magyar ékezetes karakterek kódolása

A magyar betűket megadhatjuk Latin-1 kódolással, repülő ékezettel, 123-jelöléssel, quoted-printable, HTML illetve TeX kódolással. A keresésnél a kis- és nagybetűk között nem teszünk különbséget, ezért csak a kisbetűk kódolására mutatunk be példákat:
Latin-1 repülő  123-   quoted-  HTML    TeX
kódolás ékezet jelölés  printable kódolás  kódolás

  á    a'   a1    =E1   á   \'a
  é    e'   e1    =E9   é   \'e
  í    i'   i1    =ED   í  \'\i \'{\i}
  ó    o'   o1    =F3   ó   \'o
  ö   o: o~  o2    =F6   ö    \"o
  õ    o"   o3    =F5   õ  \H o \H{o}
  ú    u'   u1    =FA   ú   \'u
  ü   u: u~  u2    =FC   ü    \"u
  û    u"   u3    =FB   û  \H u \H{u}
Megjegyzések:
 1. A quoted-printable kódolásnál az = helyett használhatunk % jelet is.
 2. A hexadecimális számjegyeket írhatjuk kisbetűvel is.
 3. Az ô-t (=F4) is elfogadjuk hosszú õ betűnek.
 4. A keresési szövegen belül tetszőlegesen kombinálhatjuk a kódolásokat.
 5. A HTML kódolásnál ne felejtsük el a záró ;-t!
 6. A TeX kódolásnál ne felejtsük el a záró szóközt a \'\i után!
 7. A TeX kódolásnál \H helyett \h is használható.

Német karakterek kódolása

A német betűket megadhatjuk Latin-1 kódolással, repülő ékezettel, 123-jelöléssel, quoted-printable, HTML illetve TeX kódolással. A keresésnél a kis- és nagybetűk között nem teszünk különbséget.
Latin-1 repülő  123-   quoted-  HTML    TeX
kódolás ékezet jelõlés  printable kódolás  kódolás

  ä    a:   a2    =E4   ä    \"a
  ö   o: o~  o2    =F6   ö    \"o
  ü   u: u~  u2    =FC   ü    \"u
  ß        s2    =DF   ß   \ss
  Ä    A:   A2    =C4   Ä    \"A
  Ö   O: O~  O2    =D6   Ö    \"O
  Ü   U: U~  U2    =DC   Ü    \"U

Megjegyzések:
 1. A quoted-printable kódolásnál az = helyett használhatunk % jelet is.
 2. A hexadecimális számjegyeket írhatjuk kisbetűvel is.
 3. A keresési szövegen belül tetszőlegesen kombinálhatjuk a kódolásokat.
 4. A HTML kódolásnál ne felejtsük el a záró ;-t!

Keresési módok és példák

Néhány példát mutatunk be, hogy jobban megértsük, hogy mit jelentenek a keresési módok. A hat eset közül az egyiket ki kell választanunk. A kereséseket az angol-magyar szótárban a key szóra, a német-magyar szótárban a Schlüssel szóra, a magyar-angol illetve a magyar-német szótárban a kulcs szóra mutatjuk be.
 1. Teljes egyezést fogunk keresni, vagyis a szótárban pontosan ez a karaktersorozat áll, se elötte, se mögötte nincs egyéb karakter. Pl. key vagy kulcs, illetve Schlüssel vagy kulcs.

 2. Szó eleji egyezést fogunk keresni, vagyis a szótárban a keresett szövegrész mögött állhat még egyéb karakter is. Kifejezésekben is keresünk. Pl. key vagy kulcs, illetve Schlüssel vagy kulcs.

 3. Szó végi egyezést fogunk keresni, vagyis a szótárban legalább egy karakter áll a keresett szövegrész elött. Kifejezésekben is keresünk. Pl. key vagy kulcs, illetve Schlüssel vagy kulcs.

 4. Bármilyen előfordulást fogunk keresni, vagyis a fenti eseteken kívül találatot kapunk akkor is, ha a keresett szövegrész valamelyik szó belsejében fordul elõ. Pl. key vagy kulcs, illetve Schlüssel vagy kulcs.

 5. Elgépelést megengedve fogunk keresni, vagyis először pontos egyezéssel próbálkozunk, mint az előző esetben, majd ha ez nem jár sikerrel, akkor egy gépelési hibára keresünk, majd kettõre, stb. Gépelési hibának minõsül egy betű beszúrása, törlése illetve elírása. Ha elgépelés nem történt, akkor a 4. esettel azonos eredményt kapunk. Természetesen ez a keresési mód a legidõigényesebb. Viszont hasznos lehet, ha nem emlékszünk pontosan a helyesírásra, levélből vágunk ki egy elgépelt részletet, vagy csak egyszerűen nem akarjuk ékezetesen beírni a magyar szavakat. Az előzőektől eltérő példát mutatunk, hiszen azokra úgyanazt az eredményt kapnánk, mint a 4. esetben. Az alábbi példákra a többi keresési mód nem ad találatot, mert elgépelés szerepel bennük. Pl. miscellanous vagy osszetalalkozik, illetve Schlussel vagy osszetalalkozik.

 6. Oda-vissza fogunk keresni, vagyis először elgépelést megengedve keresünk, mint az előző esetben, majd az eredmény jobb oldalát kigyűjtjük és az ellenkező szótárban mindegyikre rákeresünk. Pl. miscellaneous vagy összetalálkozik, illetve Schlüssel vagy kulcs. A kiiratás a jobboldal szerint névsorban van, így könnyebb felismerni az összetartozó szavakat, kifejezéseket.

Dévényi Károly , devenyi@inf.u-szeged.hu
Módosítva: 1997. Febuár 28.