Fájlkezelő

A fájlkezelő panel

A fájlkezelő ablakban lehet kiválasztani az aktuális munkakönyvátrat. A Matlabban elvégzendő műveletek mindig az aktuális munkakönyvtárban történnek. Az itt található Matlab-fájlok alapvetően láthatók és elérhetők. Ha például egy fájl vagy kép nincs benne ebben a könyvtárban (és a parancsban a fájlnevet elérési útvonal nélkül tekintjük), akkor a program nem fogja megtalálni a képet. Hasonló probléma előfordulhat akkor is, ha egy olyan függvényt szeretnénk meghívni, amely nincs benne az aktuális könyvtárban.

A fájlok a felső részben jelennek meg, a könyvtárak között könnyen lehet navigálni. Az alsó ablakban a kijelölt fájlok jelennek meg.

Megyjegyzés: Matlabban az addpath() függvénnyel lehetőség van külső fájlok/könyvtárak elérési útvonalának megadására.

Fáljlok használata a fájlkezelőben

A fájlokra kattintva megnyithatjuk őket a megfelelő programmal. A Matlab program-fájlok (szkriptek) .m kiterjesztést kapnak. Ezekre a fájlokra kattintva megnyílik a Matlab beépített fájlszerkesztő programja.

Képfájlok esetén kép megjelenik az alsó részben és a Matlab elindítja az importálás varázslóját. A varázsló ablakában a kép nem jelenik meg, viszont láthatjuk, hogy a kép egy mátrix változóként lesz beimportálva a programunkba. Erre a képre, mint mártix-változóra hivatkozhatunk az egyes képműveletek során.

 

Megjegyzés: A Matlab függvényeket külön fájlokban tároljuk, ahol a fájlnevek megegyeznek a függvények nevével. A saját vagy külső forrásból származó Matlab fájlokat hozzá lehet adni a beépített elérési úthoz, ekkor a fájl (és a függvénynév) akkor is látható lesz ha nincs benne az aktuális könyvtárban.