Küszöbölés, vágás

Előismeret

Küszöbölés

Küszöbölés során a folytonos intenzitástartomány jól meghatározott intervallumokra osztjuk, és az egyes intervallumokhoz 1-es vagy egy 0 értéket rendelünk, vagyis eredményül egy bináris képet kapunk.

Globális küszöbölés esetén a kép intenzitástartománya alapján jelöljük ki a kívánt intervallumot. Gyakori, hogy egyetlen vágási küszöb értéket határozunk meg a képen. A vágási küszöb alatti értékeket 0-ra változtatjuk, a vágási küszöb felettieket pedig 1-re állítjuk.

eredeti kép küszöbölt kép

Sávos küszöbölés esetén az intenzitástartományban kijelölünk egy intervallumot, amelyen belüli értékeket 1-esre, míg az intervallumon kívüli intenzitásokat 0-ra állítjuk.

eredeti kép sávosan küszöbölt eredmény

 

Megjegyzés: A küszöbölésnek van adaptív változata is, amelyek a lokális képműveletek közé sorolhatók. Ekkor minden pixelhez külön-külön határozunk meg egy küszöbértéket.

 

Vágás

A vágás művelete nagyon hasonlít a küszöböléshez azzal a különbséggel, hogy a vágási küszöb, illetve  a kiválasztott intenzitás tartományban a szürkeintenzitásokat nem változtatjuk meg, míg azon kívül mindent 0-ra vagy 1-ere állítunk.