Információk Az Operációs Rendszerek Gyakorlatról
Korábbi ZH feladatsorok:

Két korábbi dolgozat feladatai és azok megoldásai itt olvashatók.

Amit nem kell megtanulni:

A jegyzet következő részeit nem kötelező sem elolvasni, sem megtanulni:


Levelező tagozat:

Indexek aláírása:

Az indexeket bármikor aláírom, feltéve, hogy éppen bent vagyok a szobámban (Árpád téri épület, második emelet, 208-as szoba). Külön ezért nem kell korábban leutazni, mert a vizsgára is be fogok menni, és ott minden érintettnek aláírom az indexét.

A ZH és a gyakorlat eredményei:

A dolgozat és a gyakorlat eredményei itt olvashatók. Az első oszlop az ETR-es hallgatói azonosítót, a második a ZH pontszámát, a harmadik pedig a gyakorlaton szerzett összpontszámot tartalmazza. A ZH-ra legfeljebb 60, a kötelező programokra legfeljebb 40 pontot lehetett szerezni. Akik a ZH-ig bemutatták a ZH kiváltásához szükséges 4 extra feladat meoldását, azok automatikusan 100%-ot kaptak. A korábban leírtak alapján vizsgázni csak az mehet, aki legalább 50%-ot elért. Ezeken az eredményeken már semmilyen módon nem lehet javítani!

A kötelező feladatok eredményei:

A kötelező feladatok eredményei itt olvashatók. Mindenkit az ETR-es hallgatói azonosítójával tüntettem fel. A második, harmadik és negyedik oszlop az első (hk.sh), a második (hm.sh) ill. a harmadik feladatra (hq.awk) adott pontszámot tartalmazza. Az első feladatra legfeljebb 10, a másodikra és a harmadikra pedig legfeljebb 15-15 pontot lehetett kapni.

A ZH kiváltásának feltételei:

A ZH helye, ideje, feltételei:

A harmadik kötelező feladat:

Az első 2 kötelező feladat:

Az értékelés módja:

A gyakorlat követelményei:

A gyakorlat lezajlása, gyakorlati tematika:

A gyakorlati aláírás feltétele:


Nappali tagozat:

Az elővizsga eredményei:

Az elővizsga eredményei, illetve a megajánlott vizsgajegyek alább olvashatók. Szokás szerint mindenkit az ETR-es hallgatói azonosítójával tüntettem fel. A második oszlop az elővizsga pontszámát, a harmadik pedig a megajánlott jegyet tartalmazza. Mindegyik tételre maximum 5 pontot lehetett szerezni, tehát összesen legfeljebb 20 pontot.

A kötelező feladat eredményei:

A kötelező feladat eredményei alább olvashatók. Mindenkit az ETR-es hallgatói azonosítójával tüntettem fel, a megoldás elfogadását I, a nem értékelhető megoldást pedig N jelzi. Mivel a félév végi aláírás egyik feltétele a kötelező feladat elfogadható szintű megoldása, így vizsgázni csak az mehet, aki I betűt kapott. Az elutasításnak egyébként két oka lehet: vagy nem küldte el az illető a megoldást, vagy pedig a program olyan súlyos szintaktikai vagy szemantikai hibákat tartalmazott, amitől az futásképtelen lenne ill. értelmetlen eredményt produkálna.

A javító ZH eredményei:

A javító dolgozat (és így a gyakorlat) eredményei alább olvashatók. Mindenkit az ETR-es hallgatói azonosítójával tüntettem fel, az eredmények pedig százalékban értendők. A korábban leírtak alapján vizsgázni csak az mehet, aki legalább 50%-ot elért. Ezeken az eredményeken már semmilyen módon nem lehet javítani!

A javító ZH helye, ideje, feltételei:

A ZH eredményei:

A dolgozat eredményei alább olvashatók. Mindenkit az ETR-es hallgatói azonosítójával tüntettem fel, az eredmények pedig százalékban értendők. A korábban leírtak alapján vizsgázni csak az mehet, aki legalább 50%-ot elért. Az eredményeken a javító dolgozat megírásával lehet javítani.

A ZH feladatok megoldása:

A ZH feladatai és azok megoldásai itt olvashatók.

A ZH előtti konzultáció helye és ideje:

A ZH előtti konzultáció 2004. április 16-án pénteken 13.00-tól lesz az Irinyi 212-ben (az első lépcsőház második emeletén).

A ZH helye, ideje, feltételei:

Kötelező feladat:

Gyakorlatok helye, időpontja:

A konzultáció helye, ideje:

Bár a tárgyhoz nincs konzultáció meghirdetve, érdeklődés esetén lehet konzultációt tartani. Erre minden héten a fogadóórám idején (szerda 11:00-12:00) van mód, a helyszín pedig a szobám (az Árpád téri Számítóközpont 208-as Ph.D. szobája a második emeleten) ill. a szemináriumi szoba/tanácsterem (ugyanazon az emeleten, a lépcsőtől balra). A konzultáción mindenféle gyakorlati kérdést meg lehet vitatni, beleértve konkrét feladatok megoldását is.

Az értékelés módja:

A gyakorlat követelményei:

A gyakorlati aláírás feltétele:

A gyakorlat lezajlása, gyakorlati tematika:

A félév során a UNIX operációs rendszer működését, gyakorlati használatát fogjuk megismerni. A tervezett tematika főbb pontjai a következők: Mivel a gyakorlat időtartama csak 1 óra (effektíve 50 perc), ezért lehetetlen lenne mindent részletesen megnézni, elmagyarázni. Így számos esetben az órán kívüli önálló gyakorlásra, sőt a szakirodalom böngészésére is szükség lehet. A dolgozat sikeres megoldásához mindenképpen javasolt a minél több gép előtti gyakorlás. Ehhez érdemes valamilyen Linux rendszert telepíteni az otthoni számítógépre is.

A gyakorlati tematika követését és az önálló gyakorlást segíti a gyakorlat jegyzete (vagy inkább vázlata). Ez egy Micosoft PowerPoint formátumú bemutató, olvasása mindenkinek ajánlott. A jegyzet legtöbbször nem tér ki az apró részletekre, ezért önmagában nem feltétlenül elegendő a ZH sikeres megírásához!

A tematika jobb megértését és a technikák, parancsok használatának elsajátítását segíti egy példatár. Ennek formátuma ugyancsak PowerPoint bemutató.

A könnyebb hordozhatóság és nyomtathatóság érdekében mind a jegyzet, mind pedig a példatár PDF formátumban is elérhető. A PDF (Portable Document Format) az Adobe cég munkatársainak a találmánya. A PDF-et alapvetően elektronikus kézikönyvek, dokumentumok, cikkek készítésére fejlesztették ki. Egy .pdf állomány tartalmazhat szöveget és képet is, de ezeken felül egyéb extrákkal is elláthatjuk a dokumentumot (pl. beviteli mezők, linkek, megjegyzések). A PDF formátumú állományok megjelenítését külön segédprogram végzi, az egyik legismertebb közülük az Adobe Acrobat Reader (ill. ennek legfrissebb változata, az Adobe Reader). Ez a program sok platformon és különféle operációs rendszereken elérhető, és segítségével könnyedén böngészhető a dokumentum tartalma a képernyőn, ill. lehetővé teszi annak kinyomtatását is.


A gyakorlat jegyzete (végleges változat):

Példák és feladatok a gyakorlati jegyzethez:

Segédprogramok a PDF állományok használatához:

Ajánlott irodalom:

Elektronikusan elérhető segédletek:


Ahová írhattok: rodek@inf.u-szeged.hu.

Módosítva: 2004. május 13.