Tartalom

Hogyan záróvizsgázzunk jól?


Egy-egy informatikai tanulmány végét a záróvizsga zárja le. A struktúra ismert: kapsz két tételt, annak kidolgozására van valamennyi időd, majd bekísérnek a bizottság elé. Ott először megvéded a szakdolgozatod, majd a tételekről beszélgetsz két tanárral, akik eldöntik, megérdemled-e azt a diplomát, avagy sem. Stresszes, ugye?

A záróvizsga követelményét mindenki ismeri: tanulni kell. Sajnos a munkát nem lehet kikerülni, ezt bele kell fektetni. Ha technokratán akarok fogalmazni, akkor ez a cikk a záróvizsgák nem funkcionális követelményeiről szól, azaz hogyan is kell ezt jól csinálni.

Belépés előtt a jegyzőkönyvvezető megnézi a fényképes igazolványodat, hogy hasonlítasz-e még az öt évvel ezelőtti önmagadra, majd bementek. Itt illik köszönni, egy „Jó napot!” tökéletes lesz. A beszélgetés stílusa magázódó maradjon végig, még akkor is, ha egy-két bizottsági taggal ismeritek egymást.

Megjelenés

Az első benyomás még 2023-ban is fontos. A tudásod számít, de ha két jegy között kell dönteni, akár még ez is beleszámíthat a döntési folyamatba. Bármennyire objektíven akarunk döntést hozni az életben, mindig ott lesz a tudatalattink első benyomása. A leginkább meghatározó gondolat szerint elegánsan kell felöltözni. A gardrób ne azon részéből válogass, ahonnan a mindennapokhoz öltözködsz. Azért mész oda, hogy eladd magad, eladd a munkád (szakdolgozat), és a tudásod (feleletek). Üzleti stílust illik tükrözni. A bizottság is ilyen stílust fog képviselni.

Nem gondoltam volna, hogy le kell írni, de ápoltan érkezz meg: haj beállítva, köröm levágva, cipő megtisztítva, stb. Innen viszont elválik a Hölgyek, és az Urak viselete:

  • Hölgyek: Elegáns világos felső, ami nem túl kivágott és nem túl átlátszó. Sötét, nem kirívó vagy sokat mutató szoknya vagy normális anyagú nadrág. A szoknya nem túl rövid, a nadrág nem előre szaggatott. A cipők közül ne a buliba járós magassarkút válaszd, hanem egy olyat, amiben nem tipegsz-topogsz, akár lapostalpút.
  • Urak: Lehetőséghez mérten elegáns cipő, világos ing és öltöny. A nyakkendőt mindenkinek a saját ítélőképességére bízom. A zakó állva mindig legyen begombolva (a legfelső gombja csak), leülve viszont gombold ki. Nem igazán fogsz ülni, így begombolt állapotban érkezz.

Az időjárási körülmények természetesen felülírhatják ezt. Ha -20° van odakinn, akkor egy elegáns öltözékben könnyű megfázni. Ugyanígy +30°-ban könnyű leizzadni egy zakóban…

Szakdolgozat védés

Az első része a záróvizsgának a szakdolgozat védése. Nem kell izgulni, nem támadja meg senki, csak ki kell állni és elmesélni mit csináltál. Erre kb. 8-10 perc áll rendelkezésedre, ha nem vagy összeszedett, akkor ez kevés lesz. Bizottságtól függően „lehet”, „kell”, vagy „biztos nem kell” az előre elkészített prezentációs anyag. Ha neked épp nem kell, akkor a következő fejezetet hagy ki, és ugorj az Előadás-ra.

Prezentáció

Maga a bemutatott prezentáció lehet PowerPoint, Prezi, de igazából bármilyen formátumú csoda. A szűk keresztmetszet a teremben helyet foglaló laptop, amibe beledugod a zsebedben lévő adathordozót (természetesen cipelheted a saját laptopodat, viszont akkor csúnyán fognak nézni rád, hogy mit szórakozol. Plusz, lehet, hogy nincs a laptopodba jó madzag a teremben és akkor hoppon maradsz.). Így a javaslatom a jól berögződött PowerPoint prezentáció, pptx és pdf formátumokban álljon rendelkezésre. Ha az első nem, a második biztos fog működni. Van pár aranyszabály, melyek élvezhetővé tehetik a látványt:

  • Kontraszt: figyelembe kell venni azt, hogy a végső cél a projektor – vászon kombó. A kontrasztra figyelj oda. Lehet, hogy a világos zöld háttéren fehér betűk a képernyőn jól mutatnak, de garantálhatom, hogy kivetítve nem fog látszódni semmi. Vagy sötét háttér világos betűkkel, vagy fordítva.
  • Betűméret: ugyanezen indoknál fogva nagy betűméretet alkalmazz.
  • Szövegmennyiség: a prezentáció a mondanivalód egy kivonatát tartalmazza, nem ugyanazt. Sőt, nehogy felolvasd róla, azt borzalmas végighallgatni! Felsorolás legyen ott, pár szóban, akár rövid mondatok. Ha túl sok a szöveg, akkor azt fogják olvasni és nem rád figyelnek.
  • Ábrák: Legyenek sokat mondó ábrák, grafikonok.
  • Kódot ne mutass, ha nem muszáj. Az túl sok technikai részlet egy dián. Emlékezz vissza az időkeretedre.
  • EL KELL INDÍTANI A PREZENTÁCIÓT! Ha működik a pptx verzió, akkor ne a szerkesztői nézetet mutatsd az embereknek. Tessék megnyomni az F5 billentyűt és teljes képernyőre váltani. Itt két lehetőség van: a képernyő kiterjesztett módban van, ekkor az úgynevezett „prezentációs nézetet” látod, ide írhatsz puskát. Nem számíthatsz rá nagyon, mivel lehet, hogy a képernyő tükrözve van. Ekkor ugyanazt látod, mint ami ki van vetítve.
  • Az utolsó dia ne a „Köszönöm a figyelmet” legyen, hanem egy összefoglaló. Így amikor a kérdések következnek, akkor az összefoglaló alapján tudnak kérdezni.
/files/posts/zv/powerpoint-editor.PNG
A PowerPoint szerkesztői nézete. A prezentáció során nem ezt szeretnéd látni a kivetítőn.
/files/posts/zv/powerpoint-presenter-view.PNG
Pezentáció során ezt látod, ha a képernyő kiterjesztett módban van. Ha írtál jegyzetet magadnak, akkor itt látszik.
/files/posts/zv/powerpoint-presentation.PNG
A kivetítőn ezt szeretnéd látni és nem az előző kettőt!
Tipp
Küldd el a konzulensednek. Ha nem olyat választottál, akinek egy kisvárosnyi szakdolgozója van, akkor fog időt szakítani arra, hogy megnézze és építő jellegű kritikával illesse.

Előadás

Vagy van prezentációd, vagy nincs. Nem is számít, mindenképpen le kell nyomnod egy pitchet ahhoz, hogy megugord ezt a részét a záróvizsgának. Ha külön nem kérnek meg rá, hogy foglalj helyet, maradj állva! Így dinamikusabban is tudsz mesélni. (Természetesen, ha rezeg a lábad és szédülsz a stressztől, akkor inkább kérdezd meg, hogy leülhetsz-e.) Szintén pár gondolat, ami sokat dob az előadás minőségén:

  • Artikulálj: ismerjük a sztereotípiát, hogy az informatikusok nem szeretnek beszélni, de most muszáj lesz. Ha motyogsz, akkor nem fogsz önbizalmat sugározni, sőt még érteni se fognak.
  • Lelkesedj: ha te nem lelkesedsz a saját munkád iránt, hogy várnád el, hogy más lelkesedjen érte? Éld át, büszkén, egy csomó erőforrást beleöltél ebbe a 30-50 oldalba.
  • A bizottság felé fordulj! Ne a laptopnak beszélj, és ne is vetítővászonnak!
  • Soha ne fordíts hátat a bizottságnak!
  • Ha mutogatni kell valamit, akkor féloldalasan, és utána mindig fordulj vissza az emberek felé!
  • Nézz az emberekre, mindenkihez beszélj egy kicsit. Ha nagyon rémisztőnek találod a bizottság tagjait, keresd meg a jegyzőkönyvvezetőt. Ő egy PhD hallgató lesz, aki vagy telefonozik, vagy rajzolgat unalmában. Nézz rá és beszélj neki, még ha nem is figyel. Az is szerencsétlenül hat, ha csak neki mesélsz, így azért néha-néha nézz rá a többi bizottsági tagra is.
  • Próbáld el egyszer a szüleidnek, párodnak, vagy valakinek, aki nem igazán ért a témához. Mivel nem értenek a témához, így azt fogják nézni, hogyan csinálod. Értékes visszajelzés.
  • Próbáld el egyszer egy szaktársadnak, vagy valakinek, aki konyít valamennyit a témához. Itt tudsz tartalmi visszajelzést kapni, olyan kérdést, amit esetleg a bizottságtól is megkapsz.
  • Te írtad a prezentáció szövegét, így kb. tudod mi van rajta. Hát ne olvasd fel! Csak arra van a prezentáció, hogy vezesse a történeted.

Felelés

Most jön a két tétel. Jár hozzá két tanár is, akiket meg kell győzni, hogy Te bizony kened-vágod a tételben szereplő dolgokat. Az Előadás részben mindenkihez kellett egy kicsit beszélned, itt most a kérdező tanárral beszélgetsz, 1v1. Rá nézz, ne a falra vagy a függönyre vagy magad elé. Mintha egy általános beszélgetésben vennél részt.

/files/posts/zv/presentation-no-go.jpg
Ha feladatot kapsz, nem a feladatnak kell elmesélned hogyan is kellene megoldani!

Ha mutogatnod kell egy feladat megoldása közben, akkor féloldalasan tedd ezt, még mindig a tanárral beszélgetve. Ha zavaró a tanárra nézni, akkor ne nézz a szemébe. Nézd az orrát, a homlokát, a haját, vagy a feje mellé pár centivel. Lesz pár méter kettőtök között, ilyen messziről nem feltűnő, hogy nem pontosan a szemébe nézel.

Ha véletlen az egyik tételt nem igazán tudod, mert nagy a nyomás, elöntött a stressz (olyan nincs, hogy nem készültél fel minden tételből, UGYE), akkor kezdd azzal, ami nem megy annyira. (Nem mindegyik bizottság bízza rád a tételek sorrendjét.) A jobb tétellel zárj, az marad ott a levegőben utánad, amikor a bizottság megbeszéli a végső jegyeket. Jobb esélyeid vannak átcsúszni.

Bizottságonként eltérő lehet az is, hogy mennyire segítőkészek azok, akikkel épp farkasszemet nézel. Ha az ötödik célirányos kérdést teszik fel neked, hogy „Ugye …?”, akkor vedd észre magad, valószínűleg segíteni próbálnak.

Ezektől az irányelvektől nem fogsz tudni (5, 5, 5) jegyeket szerezni, ahhoz egy kiváló szakdolgozatot kell letenni az asztalra, és meg kell tanulni a tételeket rendesen. Amennyiben ez a kettő megvan, ezek az irányelvek segítenek abban, hogy a ZV gördülékeny legyen. Végül, létezik egy csomó fórum, Discord szerver, Facebook csoportok, nézz körül az előző évek élménybeszámolói között. Ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, tanulj másoktól és csak új hibákat véts!

Sok sikert!