Jelenlegi hely

A számítógépépítő - 2021.05.28 11:00 múzeumi témanap Simonyi Endréről és az első otthoni számítógépekről

https://ajovomultja.hu/news/szamitogepepito

 

Május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig mindenkit várunk a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításába, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorába! A témanapon az amerikai Homebrew Computer Clubot Magyarországon meghonosító PC-úttörőről, Simonyi Endréről és a magyar HCC számítógépépítő klubról emlékezünk meg. A témanapon Magyarország legnagyobb, több mint ezer négyzetméteres informatikai kiállítása új műtárgyakkal egészül ki a közelmúlt egyik legnépszerűbb informatikai szakembere, Simonyi Endre hagyatékából. Tárlatvezetésekkel, kipróbálható retro videojátékokkal is várjuk a látogatókat!

Programok

11 órától 13 óráig előadások:

  • Építsünk számítógépet!” – Simonyi Endre forradalma. Képes Gábor (NJSZT, Kemény János-díjas) előadása.
  • A család nevében Simonyi András mesél a számítógépgururól.
  • Kerekasztalbeszélgetés: Rétallér István, a HCC egykori titkára és a HCC egykori tagjai mesélnek az első házi számítógépek építéséről Képes Gábor moderálásában. Várjuk egykori HCC-tagok jelentkezését!

13 órától

Vitrinavató: az új emléksarok bemutatása. Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja (memóriakártya, építette: Büki Péter) és Rétallér István aktatáskába épített TRS-80 klón számítógépe is látható lesz.

13:30-tól 15 óráig tárlatvezetések:

  • Az első magyar otthoni számítógépek. Többek között az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT, TVC számítógépek bemutatása. Házigazda: Képes Gábor
  • Abakusztól az okostelefonig. Az ITK állandó kiállítása és a Telefónia kiállítás. Házigazda: Kónya Orsolya
  • Kipróbálható Commodore-64, Nintendo és más kultikus videojátékok, számítógépek.

A témanap az ITK-ba váltott normál belépővel látogatható: Szent-Györgyi Albert Agóra - Jegyárak (agoraszeged.hu)

További információk a kiállításról: A jövő múltja | Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt. (ajovomultja.hu)

További információk Simonyi Endréről:

Simonyi Endre - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum ,

Képes Gábor: Építsünk számítógépet! - Óbudai Anziksz (obudaianziksz.hu)