Aritmetikai műveletek

Előismeret

A pontoperációk egyik csoportját az aritmetikai műveletek alkotják. Ezek közé tartoznak a képek összeadása, átlagolása vagy súlyozott összeadása, kivonása, maszkolás. A műveleteket legalább két bemeneti képen hajtjuk végre.

Összeadás és súlyozott összeadás, átlagolás

Az eredmény képet úgy kapjuk, hogy két azonos méretű kép azonos pozícióban lévő pixelinzitásait (súlyozottan) összeadjuk. Az átlagolás során a pixelintezitások átlagát vesszük figyelembe az összeg helyett. Az (súlyozott) összeadást inkább képi effektekhez használjuk. Az átlagolás fontos szerepet kap a zajszűrésben.

 Első kép Második kép  Eredmény kép

Kivonás

Kivonás során két azonos méretű kép azonos pozícióban lévő pixelintenzitásait kivonjuk egymásból. Adott esetben képezhetjük az abszolút különbséget is. A kivonást, pontosabban az abszolút differenciát leginkább a különbségek észleléséhez alkalmazzuk, például biztonsági kamera képeken, járműforgalom számlálására egy adott útszakaszon, vagy orvosi képeken elváltozások meghatározására.

1. kép 2. kép Különbség kép

 

Maszkolás

A maszkolás során input képet egy bináris maszkkal szorozzuk össze. A bináris képen egy képpont intenzitása csak 0 vagy 1 lehet. Ezért egy egyszerű szorzással elvégezhetjük a kép maszkolását.