Számítógép-architektúrák - Főoldal


A weboldalon található bemutatóanyag célja a digitális logika szintjének ismertetése és alapelemei működésének interaktív vizualizációja Andrew S. Tanenbaum: Számítógép-architektúrák könyvében leírtak alapján.

Az egységek megfelelő megjelenítése és az interakciók működése érdekében elengedhetetlen egy olyan böngésző használata, amely támogatja az SVG szabványt és a JavaScript nyelvet (ajánlott böngészők: Firefox, Chrome, Opera), továbbá szükséges a cookie-k engedélyezése is. A feltételek teljesülése az oldal alján olvasható.

Az elemeket tartalmazó oldalakon a bemeneti értékekre illetve az igazságtáblázatok soraira kattintva változtathatunk a bemenetek értékein, és figyelhetjük meg az így előidézett változásokat, a kimeneti értékek alakulását.

A menüsor ? gombja az egyes oldalakon súgóként funkcionál, amely kattintás hatására kiemeli az interaktív (kattintható) elemeket.

A menüsorban található méret gomb a weboldalon található elemek méretezésére szolgál. Az egyszerűbb használat érdekében minden egyes elem mérete automatikusan eltárolódik az adott eszközön.


Tartalomjegyzék


Előnézet


számítógép architektúrák logikai kapuk tranzisztor nem kapu nem-és kapu nem-vagy kapu és kapu vagy kapu boole-algebra háromváltozós többségi függvény boole-függvények megvalósítása boole-függvények megvalósítása - nem kapu boole-függvények megvalósítása - és kapu boole függvények megvalósítása - vagy kapu áramköri ekvivalencia boole-algebra néhány azonossága kizáró-vagy függvény kombinációs áramkörök multiplexer multiplexer többségi függvény demultiplexer dekódoló összehasonlító aritmetikai áramkörök léptető fél-összeadó teljes-összeadó aritmetikai-logikai egység tárolók sr-tároló időzített sr-tároló időzített d-tároló flip-flopok pulzusgenerátor d_flipflop