Kutatás

Kutatási területek

Zaj segítségével való biztonságos kommunikáció

KLJN egy olyan módszer, melynek biztonságát a kvantumkommunikációhoz hasonlóan fizikai törvények garantálják, ugyanakkor sokkal kisebb költséggel valósítható meg.

Fluktuációval javított érzékelés

A hagyományos rezisztív gázszenzorok mérés közben mindössze egyetlen-egy mérhető paramétert szolgáltatnak. A szenzorokból jövő zaj mérése olyan többletinformációt adhat, mely segítségével javítható azok szelektivitása és érzékenysége is.

Az 1/f zaj tulajdonságai

Bár az 1/f zaj az egyik legelterjedtebb zajtípus a természetben, számos tulajdonsága továbbra is rejtély a számunkra. Az 1/f zajhoz kapcsolódó alapkutatások során e kérdésekre keressük a választ.

Sztochasztikus rezonancia és dithering

A sztochasztikus rezonancia során a zaj konstruktív szerepe nyilvánul meg, ahol a rendszerben lévő zaj segítheti egy gyenge jel érzékelését.

HIL rendszerek tudományos alkalmazásai

HIL rendszereket igen elterjedten használnak az iparban, ugyanakkor tudományos alkalmazásai még váratnak magukra. Kutatásaim során azt vizsgálom, hogyan lehet ilyen megoldásokat alkalmazni kutatói mérőrendszerek fejlesztése során.

Műszerfejlesztés és méréstechnika

Különböző tudományterületek kutatóival együttműködve számos műszert, valamint méréstechnikai szoftvert fejlesztettünk ki.

Szakmódszertani kutatások, disszemináció

Kutatási tevékenységünk mellett célunk, hogy az általunk gondozott kurzusokat folyamatosan fejlesszük. E mellett pedig a tudományterület népszerűsítése is fontos feladat.