Modern méréstechnika laboratóriumi gyakorlatok

A laboratóriumi gyakorlatok esetén viszonylag kötetlenül lehet választani az elérhető gyakorlatok közül. A gyakorlatok felsorolása és rövid leírása a következőben található. A gyakorlatok részletes anyaga a CooSpac-en található. A gyakorlatok egy része valamilyen formában előjön más, BSc vagy MSc kurzusokon, a gyakorlat ebben az esetben nem hajtható végre ismét.

LabVIEW alapozás

A1 – LabVIEW alapjai

A gyakorlat a LabVIEW alapjainak elsajátítását célozza meg. A gyakorlat azok számára választható, akik korábban nem programoztak LabVIEW-ban. Nappali tagozat, normál és távoktatás.

A1 b – LabVIEW alapjai levelezőknek

A gyakorlat a levelező tagozat 3 órás alkalmához van igazítva, tartalmazza az A1 és A2 gyakorlatok legfontosabb elemeit. Levelező tagozat, normál és távoktatás. LabVIEW programozás.

A2 – SubVI és grafikonok

A gyakorlat célja a LabVIEW használatának gyakorlása. Előfeltétel: A1 teljesítése. Nappali tagozat, normál és távoktatás, házi feladattal. LabVIEW programozás.

A3 LabVIEW ismétlés

A gyakorlata célja a LabVIEW ismeretek áttekintése azok számára akik már tanultak korábban LabVIEW-t, de úgy érzik, hogy bizonytalan a tudásuk. Nappali és levelező tagozat, normál és távoktatás. LabVIEW programozás.

Jelek elemzése LabVIEW környezetben

B1 – Spektrális analízis

A gyakorlat célja a spektrális analízis, valamint a spektrumok értelmezésének megismerése. Nappali tagozat, normál és távoktatás. LabVIEW programozás.

B1 b – Spektrális analízis

A gyakorlat a levelező tagozat 3 órás alkalmához van igazítva, tartalmazza az B1 és B2 gyakorlatok legfontosabb elemeit. Levelező tagozat, normál és távoktatás. LabVIEW programozás.

B15 – Ablakfüggvények használata, aliasing hatások

B2 – Időfüggő spektrális analízis

A gyakorlat során az időfüggő spektrális analízis alapjaival, valamint az időfüggő spektrumok megjelenítésével lehet megismerkedni. Nappali tagozat, normál és távoktatás. LabVIEW programozás.

B5T – Korrelációs mérések

B6T – Pozíció meghatározása korrelációs mérésekkel

Control Design and Simulation modul használata

Mérések DAQmx USB adatgyűjtőkkel

D1 – DAQmx alapú NI adatgyűjtők használata

A bevezető jellegű óra az NI adatgyűjtők használatának alapjait mutatja be a DAQmx driver használatával. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Használt adatgyűjtő: NI USB 6001. LabVIEW programozás. Kapcsolódó kurzus: MAL.

D2 – Hőmérséklet szabályozása

A gyakorlat során egyszerű módszerrel zajlik egy rendszer hőmérsékletének szabályozása. A PC egyszerre végzi el a hőmérséklet mérését, valamint a beavatkozó digitális jelek előállítását. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Használt adatgyűjtő: NI USB 6001. LabVIEW programozás.

D3 – Termisztor önfűtésének vizsgálata

Termisztor vizsgálata nagy felbontású áram és feszültségméréssel. A méréshez moduláris cDAQ műszert használunk. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Használt komponensek: cDAQ-9174 moduláris adatgyűjtő, NI-9219 univerzális analóg mérőmodul, NI-9269 analóg kimeneti modul. LabVIEW programozás.

NI FPGA programozása

Hardware-in-the-loop megoldások

Impedanciamérés, Lock-in méréstechnika

L1 – Lock-in méréstechnika DAQmx adatgyűjtővel

Lock-in méréstechnika használata alacsony ellenállások mérésére. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel. Használt adatgyűjtő: NI USB 6211. LabVIEW programozás.

L2T – Lock-in méréstechnika vizsgálata.

Nappali és levelező oktatás, távoktatás. LabVIEW programozás.

L3 – Alapmérések LCR mérővel

Gyakorlat kidolgozása folyamatban…

L4T – Vezetékellenállás mérése SMU-val és nagy felbontású multiméterrel.

PCB vezetékellenállásának mérése PXI mérőrendszer segítségével. Nappali és levelező oktatás, távlabor. Felhasznált komponensek: NI PXIe-4082 multiméter, NI PXIe-4139 source meter, NI PXIe-2527 multiplexer. LabVIEW programozás. Kapcsolódó kurzus: E-Techno.

Orvosi/interdiszciplináris mérések

Zaj jelenségek vizsgálata

Oszcilloszkópok használata

O3 – USB oszcilloszkóp vizsgálata

A gyakorlat célja a PicoScope oszcilloszkópok használatának megismerése, e mellett pedig az oszcilloszkópok bemenetének tudlajdonságainak vizsgálata. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Felhasznált oszcilloszkóp: PicoScope 3405B.

Tápegységek, Source-meter használata

P1 – Tápfeszültség ingadozás mérése Arduino esetén

A gyakorlat célja annak vizsgálata, hogy az Arduino tápfeszültsége milyen mértékben ingadozik a terhelés függvényében. A feszültségingadozás mérése nagy felbontású asztali multiméterrel történik. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Felhasznált műszerek: NGE100B tápegység, Keithley DMM7510 7,5 digites multiméter.

P2 – Mérések source-meter műszerrel

A gyakorlat során a source-meter műszerek használatának alapjaival lehet megismerkedni: két és négy pontos mérések, karakterisztika mérése, adatok feldolgozása. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Felhasznált műszerek: Keithley 2450 vagy 2460 source meter.

Jelanalízis pythonnal

Jelgenerátorok, jelanalízis

S1 – Jelgenerátor használata és vizsgálata

Jelgenerátorok számos különböző jelek előállítására használhatók. A gyakorlat során a jelgenerátor saját útmutatója alapján ismerkedhetünk meg a jelgenerátorok használatának alapjaival, valamint az előállított jelek tulajdonságaival. Nappali és levelező oktatás, fizikai jelenlétet igényel, házi feladattal. Felhasznált műszerek: GW Instek MFG-2060MRA jelgenerátor, PicoScope 6403C oszcilloszkóp.

Valós idejű rendszerek programozása

Rádiófrekvenciás mérések

Egyebek