Gates-NOT-A

Rövid leírás

A panel célja a logikai áramkörök megvalósítása NOT kapuk segítségével. A panelen három különböző logikai kapu található. Az első egy Inverter IC (74HC04), mely 6 darab kapuból áll. A második egy Schmitt-Triggeres inverter IC (74HC14), ez szintén 6 darab kaput tartalmaz. A harmadik 4 darab buffer áramkört tartalmaz 3 állapotú kimenettel.

Panel tulajdonságai

Tápfeszültségtartomány: 2V és 6V között. A logikai szintek tápfeszültségfüggőek (lásd IC-k adtlapja). Az kapuk bemenetei egy-egy felhúzó ellenállással vannak ellátva, így az alapértelmezett bemeneti érték a logikai 1-es. A kimenetekre egy-egy piros LED van kötve.

Az inverter áramkörök (74HC14) bemenetei az IN_A1, IN_B1, …, kimenetei pedig az OUT_A1, OUT_B1, … .

Inverter IC kapujának bekötése

A Schmitt-Triggeres inverter áramkörök (74HC14) bemenetei az IN_A2, IN_B2, …, kimenetei pedig az OUT_A2, OUT_B2, … .

Schmitt-Triggeres inverter IC kapujának bekötése

A buffer áramkör (74HC126) bemenetei az IN_A3, IN_B3, …, és ezen IC-nél van minden kapuhoz egy engedélyező bemenet is (OE_A3, OE_B3, …), mellyel az áramkör kimenetét lehet vezérelni. Ha az engedélyező bemenetre alacsony értéket kötünk, akkor a kimenet magas impedanciás lesz, a bemenetre kötött értéktől függetlenül. Ha magasat, akkor pedig a kimeneten megjelenik a bemenetre kötött érték. Az áramkör kimenetei pedig az OUT_A3, OUT_B3, … .

A buffer IC kapujának bekötése

Az áramkör kimenetein van egy ellenállás és egy LED sorba kötve, mely a kapu használatakor jelzi a kimeneti állapotot (alacsony kimenetén esetén a LED nem világít, magas esetén világít).

A panel képe

A panelen lévő K1-K7 jumperek arra szolgálnak, hogy az integrált áramkörök utolsó egységét le lehessen választani a felhúzó ellenállásokról illetve a kimeneti LED-ekről. Így lehetőség van a bemeneti és kimeneti áramok közvetlen mérésére.

Linkek

Jelen fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen készült az Európai Unió támogatásával. Projekt azonosító: EFOP-3.4.3-16-2016-00014