MX-A

Rövid leírás

A panel célja áramköri jelek multiplexelésének és demultiplexelésének megvalósítása. Három különböző elektronika van a panelen, az első egy nyolc csatornás multiplexer (74HC151), a második egy demultiplexer (74HC138M), a harmadik pedig egy nyolc bemenetű NAND kapu (74HC30).

Panel tulajdonságai

Tápfeszültségtartomány: 2V és 6V között. A logikai szintek tápfeszültségfüggőek (lásd IC-k adtlapja). A multiplexer és demultiplexer áramkörök bemenetei egy-egy lehúzó ellenállással vannak ellátva, így az alapértelmezett bemeneti érték a logikai 0-ás. A NAND kapu bemenetei egy-egy felhúzó ellenállással vannak ellátva, így az alapértelmezett bemeneti érték a logikai 1-es. A kimenetekre egy-egy piros LED van kötve.

A multiplexernél a jel bemenetek a D0…D7, a cím (adat kiválasztó) bemenetek az A, B, C, a G bemeneti tű pedig a bemenet engedélyező, mely alacsony jelre aktív. Az áramkör kimenetei az Y és a W, ahol a W a komplementer kimenet.

A multiplexer bekötése

A demultiplexernél a jel bemenetek az IN_A0…IN_A2, az E1 és E2 engedélyező bemenetek (aktív alacsony), az E3 aktív magas. Az áramkör kimenetei az OUT_Y0…OUT_Y7. Az demultiplexer kimenetei negáltak, tehát aktív állapotban alacsony, inaktív állapotban magas értéket vesznek fel.

A demultiplexer bekötése

A harmadik áramkör egy nyolc bemenetű NAND kapu. Itt a tüskesoron a bemenetre be lehet kötni akár egy másik panelről érkező jelet, akár a demultiplexer kimeneteit. A tüskesor baloldalán lévő oszlopon az IN_A…IN_H tűk a kapu bemenetei, a mellette lévő oszlopon az OUT_Y0…OUT_Y7 tűk a demultiplexer kimenetei. Ha ezeket szeretnénk a kapukra rákötni, elég jumpereket használni. A kapu kimenete az OUT_Y.

A 8 bemenetű NAND kapu bekötése
A panel képe

A panelen elhelyezett +5V-os tűk segítségével a bemenetekre könnyen lehet magas jelet kötni.

Linkek

Jelen fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen készült az Európai Unió támogatásával. Projekt azonosító: EFOP-3.4.3-16-2016-00014