NI PXIe-2527 multiplexer

Bevezetés

A multiplexerek elsődleges célja, hogy egy-egy műszert a mérendő áramkör különböző ponthaihoz lehessen csatlakoztatni. Ezzel a módszerrel egyetlen műszer képes lesz számos mérési pont automatizált monitorozására, így csökkenthető a szükséges műszerek száma.

A multiplexerek megvalósítására számos módszer lehetséges, de a legfőbb megkülönböztetés a relé alapú és a szilárdtest alapú megvalósítás. A relé alapú megvalósítás egyszerű, nagy feszültségeket és áramkat képes elviselni alacsony kontaktusellenállással, hátrányuk az alacsony sebesség és a véges élettartam. A szilárdtest alapú megvalósítások (elektronikus kapcsolók, MOS-FET-ek) előnye a gyors kapcsolási sebesség és hosszú élettartam, azonban a maximális áramok és feszültségek lényegesen kisebbek, a kontaktusok ellenállása is nagyobb.

NI PXIe-2527 multiplexer tulajdonságai

Az NI PXIe-2527 egy relé alapú multiplexer kártya. A multiplexer belső felépítéséből adódóan többféle lehetséges topológiát tesz lehetővé, többek között:

  • 1 vezeték, 64-ből 1 multiplexer
  • 1 vezeték, 2 független 32-ből 1 multiplexer
  • 2 vezeték, 32-ből 1 multiplexer
  • 2 vezeték, 2 független 16-ból 1 multiplexer
  • 4 vezeték, 16-ból 1 multiplexer

A több vezetékes konfigurációk esetén vezetékpárok vagy vezeték négyesek egyszerre vannak kezelve (két vagy négypontos mérésekhez). A fenti konfigurációkon kívül lehetőség van a relék külön-külön való kezeléséhez, összetett konfigurációkat megvalósítva.

TulajdonságÉrték
Maximális áram2 A
Maximális feszültség (csatornák között, csatornák és a föld között)300 V
Maximális kapcsolt teljesítmény60 W
DC ellenállás (gyártás utáni állapot, később nagyobb)< 1Ω
Sávszélesség (50 Ohm-os lezárás esetén)25 MHz
Csatornák elszigetelése10 kHz: > 80 dB
1 MHz: >40 dB
Kapcsolási idő1 ms
A multiplexer legfontosabb tulajdonságai

A multiplexer élettartalma

A multiplexer esetén a kapcsolás relékkel történik, e miatt minden egyes relé élettartama véges. Az élettartam függ a kapcsolt feszültségtől, áramtól, valamint a terhelés típusától (az induktív terhelés jelentős extra terhet jelent). Alapesetben a 105 ciklus élettartam reális alsó becslés. Bár ez nagy számnak tűnik, azonban másodpercenként száz kapcsolást elvégezve, 270 óra alatt (kevesebb mint két hét), a relék élettartamát el lehet érni. Más megközelítéssel, mivel a modul ára elég magas, egy-egy kapcsolás 5-10 Ft-os költséget is jelenthet.

A relék kapcsolási száma lekrdezhető az NI-SWITCH Soft Front Panel segítségével. Látható, hogy a kbc01 kapcsoló jelentősen komolyabban volt terhelve mint a többi.

A multiplexer belső felépítése

A multiplexer belső felépítése (forrás: gyártó oldala)

A fenti diagram mutatja a modul belső felépítését. Ez alapján végig lehet követni, hogy az egyes üzemmódokban mely kapcsolok milyen állapotban vannak.

Csatornák megnevezéseCsatornák funkciója
CH0+ – CH31+„Pozitív” bemenetek
CH0- – CH31-„Negatív” bemenetek
1WREF0Referenciavezeték, mely ráköthető a COM0—ra. Egyfajta közös referenciavezetékként használható a CO0-CH15 csatornák esetén
1WREF1Referenciavezeték, mely ráköthető a COM1—ra. Egyfajta közös referenciavezetékként használható a CO16-CH31 csatornák esetén
COM0+ COM0Felső busz kimenet (pozitív és negatív)
COM1+ COM1Alsó busz kimenet (pozitív és negatív)
A modul által használt csatornanevek és jelentésük
Kapcsoló megnevezéseKapcsoló funkciója
• K0-K15Vezetékpárok rákapcsolása a felül lévő buszra
• K16-K31Vezetékpárok rákapcsolása az alul lévő buszra
• KBC01Két busz összekötése, így a bemeneti jelek egyaránt rákerülhetnek a COM0-ra és COM1-re.
• KHLSELECT0 és KHLSELECT1Választási opció, hogy a + vagy a – bemenetek kerüljenek rá a COM0+ vagy COM1+ kimenetre
• KREF0 és KREF1Választási opció, hogy a – bemenetek vagy a referenciavezeték kerüljön rá a COM0- vagy COM1- kimenetekre
• KCJTEMPVálasztási opció, hogy a termisztorjel kerüljön a COM0+ és COM0- kimenetek közé
Az egyes kapcsolók funkciója

A multiplexer használata a NI-SWITCH Soft Front Panel segítségével

A multiplexer számos módon vezérelhető, a legegyszerűbb módszer az NI-SWITCH Soft Front Panel használata (észrevétel: számos másik NI műszer esetén a soft panel le lett cserélve az Instrument Studio használatára, az NI-SWITCH esetén az átállás még nem történt meg).

Példa az NI-SWITCH Soft Front Panel használatára. Az aktuális esetben két vezetékes módban két független 16-ból 1 multiplexer működik, ebből a Bank Number 0 látszik épp, a Ch0 csatorna van rákötve a com0-ra.

Jelen fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen készült az Európai Unió támogatásával. Projekt azonosító: EFOP-3.4.3-16-2016-00014