Az NI PXIe-4139 source meter

Bevezetés

Az PXIe-4139 egy source meter, vagyis egy műszerben tartalmaz egy precíz, négy kvadránsos tápegységet valamint egy nagyfelbontású multimétert. Ezek mellett a PXI formátum egy kompakt megoldást kínál, nagy sebességű szoftveres kapcsolattal. A PXI formátumnak ugyanakkor hátránya is van, a maximális teljesítmény korlátozott.

! Biztonsági figyelmeztetések !

A készülék alkalmas veszélyes feszültségek és veszélyes áramerősségek előállítására. A kimenet kikapcsolása előtt mindig ellenőrizzük az aktuális beállításokat, hogy biztosítsuk a kísérlet biztonságos véghezvitelét.

Négypontos mérések esetén (remote sensing) gondoskodjunk arról, hogy a sens bemenetek megfelelően legyenek csatlakoztatva. Egyébként a kimenten veszélyes feszültségek fognak megjelenni.

A kísérlet végeztével gondoskodjunk a megfelelő feszültségmentesítésről. A kimenetet kapcsoljuk OFF állásba, majd ellenőrizzük, hogy a feszültség és áramerősség eléri-e a nullát. A csatorna „Idle” módba való kapcsolása még nem kapcsolja ki a kimenetet, ahogy a forrás „PAUSE” üzemmódja sem!

Legfontosabb tulajdonságok

  • Feszültség tartományok: 600 mV, 6 V, 60 V
  • Áramerősség tartományok: 1 μA – 1 A, 3 A, 10 A
  • Maximális DC forrás teljesítmény: 20 W
  • Maximális DC nyelő teljesítmény: 12 W
  • Maximális mintavételi sebesség: 1,8 MS/s
  • Maximális forrás frissítési sebesség: 100 000 frissítés/s

Az áramerősség és feszültségek korlátait az alábbi négy kvadránsos diagramról lehet pontosan leolvasni. A műszer működhet impulzusüzemben, ekkor rövid ideig nagyobb teljesítményeket is le tud adni.

A műszer korlátait leíró négy kvadránsos diagram.

SMU használata

A műszer használatára az egyik egyszerű megoldás az InstrumentStudio használata.

Példa az InstrumentStudio használatára

A SMU alapvetően két üzemmódban működik: feszültség kimenet üzemmód, ekkor a kívánt feszültséget állítjuk be, valamint a maximális áramot. Alternatívaként használhatjuk az áram kimenet üzemmódot, amikor a kívánt áramerősséget állítjuk be a kívánt feszültséghatárokkal. Utóbbira példa az alábbi ábra, ahol látszik, hogy a kívánt áramerősség a feszültségkorlátok miatt nem érhető el.

Áramerősség üzemmód. A kimenet elérte a feszültségkorlátot, így a SMU konstans feszültség üzemmódban van.

A csatorna beállításoknál további, a csatorna működését módosító opciók találhatók, ez a funkció a fogaskerék ikonra kattintva érhető el. Itt szintén beállíthatók az üzemmódok, korlátok. Ezen felül beállítható, hogy két vagy négypontos üzemmódban működjön az SMU, szimmetrikus legyen-e a korlát, legyen-e várakozás a jel kiadása és a mérés között (Source delay), mekkora legyen a mérési idő, valamint a szabályozás paraméterei is megadhatók.

További opciók a Csatorna beállításoknál
Jelen fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen készült az Európai Unió támogatásával. Projekt azonosító: EFOP-3.4.3-16-2016-00014