Zaj és nemlinearitás kutatócsoportKutatócsoportunk a természetben lezajló véletlenszerű jelenségekkel foglalkozik. Mivel a véletlenszerűség alapvető sajátossága a természetnek, vizsgálataink, tapasztalataink igen változatos rendszerekhez, témákhoz kötődnek. A modern méréstechnika, műszerfejlesztés ismerete alapvetően fontos a véletlen jelenségek területén, így ezen a területen is igyekszünk helytállni. Két érdekes területet mutattunk be a nyílt napon, íme:


Szoftverbázisú műszerezés: virtuális méréstechnika

A virtuális méréstechnika lényege, hogy a valódi jeleket (elmozdulás, hőmérséklet, nyomás, stb.) szenzorok segítségével elektromos jelekké, majd a digitális technika alkalmazásával számokká alakítjuk – így a méréshez kapcsolódó feldolgozás, megjelenítés és más műszerfunkciók már számítógéppel, szoftverekkel végezhetők el. Ilyen módon a valódi méréseket végző műszer legnagyobb része szoftveresen megvalósítható, innen ered a virtuális méréstechnika elnevezés.


Véletlenszerű ingadozások a szívritmus- és vérnyomásjelekben

A szívütések között eltelt idő mérése virtuális műszerekkel könnyen elvégezhető. Azt gondolhatnánk, hogy egészséges szívműködés esetén a szívritmus nagyon egyenletes, tehát a szívütések közötti idők egyformák. A valóság azonban nagyon más: ha a szívritmus nagyon egyenletes, nem tartalmaz véletlenszerű ingadozásokat, akkor az szinte bizonyosan szívelégtelenségekről árulkodik.


Unalmas anyagaink:


Ha van kérdésed:


Ha úgy érzed, hogy kreatív vagy és szeretnél kísérletezni, valamit mérni, megkereshetsz minket: