Jelenlegi hely

Fidrich Márta

Programtervező matematikus

Mi az innováció? Hogyan lehet a kutatási eredményeket a gyakorlatba átültetni? Mire jó a tudomány és miért érdemes kutatni? Milyen fejlődési stratégiája lehet kis országunknak a globális technológiai versenyben? S egyáltalán: vajon jobb lett-e világunk a tudomány fejlődésének köszönhetően?
A fenti kérdések régóta foglalkoztatnak. - A választ keresve jutottam el a GE Healthcare Technológia Fejlesztési Menedzser pozíciójáig, s hoztam létre Szegeden a cég kutatási irodáját, amely innovatív megoldásokat nyújt világszerte értékesített klinikai szoftverekhez.

Fidrich Márta

 

Csoportom a tudományos kutatás és a termékfejlesztés határmezsgyéjén funkcionál, amihez szoftverfejlesztési ismeretek mellett kísérletező, innovatív beállítottság és megfelelő elméleti alapok is szükségesek. Munkatársaim elsősorban az SZTE (korábban JATE) programtervező matematikus szakának tehetséges hallgatóiból kerülnek ki. - A tehetséggondozás folyamatos része a munkánknak.

Radnóti Miklós Gimnázium matematika tagozatos osztályában érettségiztem 1986-ban, majd a JATE programtervező matematikus szakán végeztem 1991-ben. Ötödéves hallgatóként egy Erasmus ösztöndíj segítségével a rotterdami Erasmus egyetemen, majd a párizsi Gustav Roussy intézetben töltöttem egy-egy szemesztert. Tulajdonképpen itt kaptam kedvet a tudományos kutatáshoz, s fordultam a klinikum felé, hogy az orvosok gyógyító munkáját segíthessem.

Végzésem után tanársegédként kezdtem dolgozni az Informatikai Tanszékcsoportnál, majd egy francia doktori ösztöndíjnak köszönhetően az INRIA-n orvosi (MR CT) képek feldolgozásával foglalkoztam - közben megtanultam franciául és megismertem kultúrájukat. Az INRIA a franciák nemzeti kutatóközpont hálózata, amelynek részeként én egy csodaszép tengerparti helyen, Sophia-Antipolisban kutattam. Itt született első gyermekünk, Gergely is. Egy évet posztdoktori ösztöndíjasként a Leeds-i egyetemen töltöttem, ahol arcmodellezéssel foglalkoztam, s egyben mélyebb betekintést nyertem a klinikai együttműködésbe.

1998-ban visszatértem Szegedre, a Mesterséges Intelligencia Tanszéki Kutatócsoporthoz csatlakoztam. Oktatás mellett részben a korábbi kutatásaim folytattam, részben pedig a Nokia számára telekommunikációs projektet vezettem. Ez az időszak meghatározó volt számomra, ugyanis itt szembesültem azzal, hogy az ipari igények mennyire különböznek az egyetemi-kutatóintézeti szemlélettől. Örömmel tölt el, hogy ezeket mindkét fél megelégedésére sikerült összehangolnom: Tudományos eredmények mellett termékben használható komponenseket ugyancsak fejlesztettünk csoportunkkal.

Nőként és anyaként a különböző igények összehangolását folyamatosan volt alkalmam gyakorolni, hiszen megszületett kislányunk, Noémi is. Két gyermekünk nevelésében Laci férjem mindig segítőkész társam volt, mai napig szeretetteljes támogatással áll mellettünk. A GYES időszakában igyekeztem továbbképezni magam, s ennek részeként az SZTE Gazdaságtudományi karán EU-s menedzsment szakon kiegészítő diplomát szereztem.

2001-ben csatlakoztam a GE Healthcare-hez, s ezzel kiléptem a keményebb versenyszférába. Számos pozíciót töltöttem be: vezető rendszertervező, projektvezető majd technológia-fejlesztési menedzser lettem. Feladatom a klinikai üzletág növekedésének segítése ipari kutatáson, innováción és tudományos együttműködésen keresztül. Felelősségi körömhöz egyaránt tartozik globális projektek felügyelete és akadémiai-klinikai kapcsolatok menedzselése onkológia-neurológia-kardiológia területeken, továbbá innovációs kultúra kialakítása, például technikai karrierút segítése, innovációs tanács vezetése, szabadalomértékelő bizottsági tagság, K+F befektetések technikai véleményezése.

Kutatási eredményeimet 20+ referált nemzetközi cikkben publikáltam, 9 szabadalomnak ill. beadványnak vagyok feltalálója. Felkérésre több előadást tartottam üzleti etikáról, technológia-transzferről, technikai karrierútról. Több díjat is nyertem egyénileg, ill. csapatommal: céges kitüntetések, MICCAI'97 versenydíj. Legbüszkébb mégis a 2008-ban az SZTE-től elnyert Alma Mater díjra vagyok, melyet a kimagasló egyetemi együttműködés kialakításáért kapott cégünk.

A siker záloga ugyanis a partnerek közötti gyümölcsöző együttműködés, melyet nemcsak kialakítani, de fenntartani is nehéz, hiszen folyamatosan különböző szemléleteket, érdekeket kell összehangolni - ami ugyan nem megy hibák nélkül - de feltétlenül érdemes.