Jelenlegi hely

Kertész Attila

programtervező matematikus

Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Gimnázium speciális nyelvi tagozatán tettem le az érettségi vizsgát, majd 1999-ben kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat, diplomát 2004-ben szereztem a Szegedi Tudományegyetem programtervező matematikus szakán. 2002-től demonstrátorként lehetőségem adódott bekapcsolódni az egyetemi oktatásba, amely meghatározó élmény volt számomra. Nem is tértem le erről az útról, és az egyetemen maradva 2004 őszén megkezdtem doktoranduszi éveimet a párhuzamos és elosztott rendszerek területén.

2005-től vettem részt az MTA SZTAKI kutatóintézet PERL laborjának kutatómunkáiban, és villámgyorsan a CoreGRID nevű nemzetközi kutatóhálózat tagjává váltam, amelynek keretében elkezdtem megismerkedni a Grid rendszerekkel. Kapcsolati hálóm kiépítéséhez a CEEPUS ösztöndíj nyújtotta lehetőségeket kihasználva összesen hat hónapot töltöttem az osztrák Johannes Kepler Egyetemen Linzben. Ezt követően több európai projektben vettem részt. 2008-tól már főállású SZTAKI-sként egy újabb, az S-Cube nevű kiválósági hálózat tagjaként folytattam kutatásaimat, immáron együttműködő, elosztott számítási rendszerek vizsgálatával, amelynek eredményeként 2011-ben megvédtem doktori értekezésemet, summa cum laude minősítéssel. A SZTAKI-ban több díjjal is elismerték kutatómunkámat. A doktoranduszi tanulmányaim után sem távolodtam el az egyetemtől, folyamatosan tartottam a kutatási témáimnak megfelelő speciálkollégiumokat. 2013-tól Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjasként egyre több témavezetést vállaltam a Szoftverfejlesztés Tanszéken, és 2015-ben lehetőségem adódott adjunktusként visszatérni az egyetemre, amely lehetőséggel élve elkezdtem egy kisebb, felhő rendszereket vizsgáló kutatócsoportot kialakítani az egyetemen. Ettől kezdve egyre kevesebb munkát vállaltam a SZTAKI-ban, ahonnan 2016-ban kiléptem. Kezdetben egy ipari együttműködés keretében, 2017-től pedig egy hazai kiválósági projekt keretében IoT rendszerek felhős támogatását is elkezdtük kutatni. 2016-tól az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében posztdoktori ösztöndíjjal is támogatták ezt az irányt, 2017-ben pedig az MTA Bolyai János posztdoktori ösztöndíja segíti kutatómunkámat.

A szakmai élet mellett a család is nagyon fontos számomra, ahová szintén beférkőzött a Szegedi Tudományegyetem. Feleségem a Jogi Karon adjunktus, míg testvérem a Mérnöki Kar tudományos munkatársa – és mindhárman rendelkezünk doktori fokozattal. Azt viszont csak titkon remélhetem, hogy három éves kislányom folytatni fogja ezt a hagyományt.