Jelenlegi hely

Király László

programtervező matematikus

A Veszprémi Lovassy gimnázium specmat tagozatáról kerültem Szegedre, a sikeres felvételi öröme egész életemen végigkísér. 1980-ban végeztem programtervező matematikus szakon jó eredménnyel. Diplomamunkám a Simula 67 nyelvhez kötődött, ami akkor kicsit hobbimmá is vált, sokat szimuláltam vele akkoriban, majd első munkahelyemen is, a programozás mindig is kedvencem volt a kurzusokon is.

Király László
A diploma birtokában az MTA Műszaki Kémiai Kutató Intézetébe-, Veszprémbe kerültem gyakornokként, ahol számos témában dolgoztam, így kémiai- és műszaki kémiai folyamatok és rendszerek számítása, matematikai modellezése, majd később vegyipari rendszerek ütemezése foglalkoztatott tudományos munkatársként, s mindemellett számos számítástechnikai feladatot is elláttam, s nemzetközi tudományos együttműködésekben vettem részt. 12 év kutatómunka után egy gyógyszeripari minőségbiztosítási projekt kapcsán Debrecenben az IFSZ Kft.-nél elkezdem az Oracle eszközökkel foglalkozni (adatbáziskezelés, CASE eszközök, Oracle fejlesztőeszközök), és itt kezdtem elsajátítani a projektvezetés rejtelmeit. Kilépve a kutatóintézeti tudományos légkörből a keményebb versenyszférába, ez a fordulat az informatika irányába meghatározóvá vált számomra az elmúlt 18 évben. 1995-ben egy addig csak dédelgetett álmom vált valóra, amikor az Oracle Hungary Kft. munkatársa lettem az országos körzeti földhivatali rendszer fejlesztése kapcsán, mely rendszer a mai napig is üzemel a földhivatalokban. Az Oracle-nél vezető fejlesztőként, majd éveken át projektvezetőként dolgoztam számos kicsi és nagy szoftver projekt megvalósításán kiváló szakértő kollégákkal együtt, s jelenleg üzletágvezetőként Oracle szakértői projektekért felelek, de ez a munka már felöleli a szoftveripar szinte teljes komplexitását, beleértve a kereskedelmi feladatokat is. 2004-ben a kollégák szavazása kapcsán az év Embere címet kaptam, életem egyik legszebb pillanatát megélve.

Az egyetemen kapott képzésből mind a matematikát, mind a programozási ismereteket hasznosítottam a gyakorlatban, igaz ez utóbbi a rendkívül gyors fejlődése miatt állandó önképzést igényel. Visszatekintve gyümölcsöző volt a programozási alapok és szemlélet megszerzése, talán hasznos lett volna projekt módszertanok, gyakorlatiasabb szemléletmód és több modellezési ismeret megszerzése az oktatásban.

Feleségem és Csaba fiúnk is a JATÉ-n/SZTE-n diplomázott és az informatikában tevékenykedik, míg Tamás a BME-n építőmérnöknek tanul. Budapesti munkahelyem ellenére változatlanul Veszprémben lakunk.