Skip navigation

Feladatok

Feladat

A kalibráció során lekérdeztük a fókusztávolságot is a calibrationMatrixValues() függvényel. Vessük össze a fényképezőgép hardverleírását illetve a kép metaadatait a kapott értékekkel! Mi történik, ha változtatunk a szenzorméreten?

Feladat

Töltsük le a lap alján a csatolmányban található Python kódot és futtassuk le az images_eos_1000.zip fájlban lévő képeken. A SENSOR_WIDTH és SENSOR_HEIGHT értékeket állítsuk át a típusnak megfelelően (az értékek a forráskód kommentárjában találhatók, SENSOR_WIDTH=22.2 mm, SENSOR_HEIGHT=14.8 mm). Figyelem! A program a nagyfelbontású (10Mpx) képek miatt sokáig fut!

Feladat

Készítsünk saját képeket mobiltelefonunkkal vagy fényképezőgépünkkel. Az egyszerűség kedvéért nevezzük át a képeket úgy, hogy a fájlnevek Chessboard_XY.jpg alakúak legyenek, ahol XY a sorszámot jelöli. Adjuk meg ezeknek a képeknek a könyvtárát a Python kódban az IMAGES_DIR változóban. Futtassuk le a kalibrációs programot és vessük össze az kamera paramétereket (gyújtótávolság, látószög) a hardver specifikációval. Futás közben figyeljük meg azt is, hogy minden képeket fel tudott-e használni a program a kalibrációhoz (a futás közben a fájlnevek alatt megjelenő TRUE és FALSE szövegek jelölik a sikerességet)!