Skip navigation

Perspektív optikák

Előismeret

A perspektív optikával a hétköznapi élet minden területén találkozunk. Mobiltelefonokban, táblagépekben, fényképezőgépekben ez az optika típus terjed el.

A fénykép készítésénél a 3-dimenziós látványról egy 2-dimenziós vetület készül. A perspektív optika perspektívikus vetületté képezi le a térbeli látványt. Ennek következétben a párhuzamos egyenesek vetületei összetartóak lesznek és az enyészpontban vagy távlatpontban (angolul vanishing point) metszik egymást, a szögek megváltoznak, a távolabbi tárgyak kisebbnek tűnnek.

A perspektív optikák főbb jellemzői

Fényerő: A fényerő az objektívek fényáteresztő képességét mutatja meg az objektív legnagyobb rekesznyílása mellett. Az objetívek fényereje a blendenyílástól és a fókusztávolságtól is függ. Bizonyos objektíveknél a fényerő tartományt a gyújtótávolság-tartománnyal együtt adják meg. Kisebb gyújtótávolság mellett alacsonyabb fényerőszámot kapunk, míg nagyobb gyújtótávolság mellett a fényerő szám is magasabb lesz.

Gyújtótávolság: A gyújtótávolság a lencse és a fénysugarak metszéspontjai közötti távolság.

Látószög: Az a szög, amely alatt az objektív a kép két szélén lévő témarészletet látja. A látószög összefüggésben van a gyújtótávolság értékével. Rövidebb gyújtótávolság mellett többmindent látunk a környezetből, míg hosszabb gyújtótávolság mellett a látószög kisebb, így a téma kisebb részlete fér a képre.

Közelpont: az objektívek közelpontja az a legkisebb távolság, amely mellett az optika még képes éles képet készíteni.

Belső paraméterek